Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf19. haftaBTY.5.4.2

Dijital gizlilik ve güvenlik

Kişisel bilgilerini korumak için karşılaşabileceği riskleri ve önlemleri öğrenir.

Dijital kimliğin parçaları

Bir oyundaki takma adın seni nasıl temsil eder?

Çevrim içi temsil

Dijital kimlik, dijital ortamlarda seni temsil eden bilgiler ve davranışlarla oluşur. Kullanıcı adı, profil resmi ve paylaşımlar bu temsile katkıda bulunur. Gerçek kimliğinin bütün ayrıntılarını profilinde göstermek zorunda değilsin.

Gereken kadar bilgi

Bir uygulama bilgi istiyorsa bunun neden gerekli olduğunu düşün. Tam ad, adres, telefon, okul ve konum gibi bilgiler kişiseldir. Bir bilgi alanının bulunması, onu mutlaka doldurman gerektiği anlamına gelmez. Hesap açmada yetişkin rehberliğini izle.

Davranışın da kimliğine dahildir

Nazik yorumlar, doğru bilgi paylaşma ve verdiğin sözleri tutma güven oluşturur. Başkasının adıyla hesap açmak ya da kendini başka biri gibi tanıtmak güveni zedeler. Dijital ortamda da başkasının sınırlarına saygı göster.

Dijital kimliği açıkla. Profilde paylaşmaman gereken iki bilgiye örnek ver.

İpucu: Seni temsil eden bilgiler ile özel bilgilerini ayır.

Örnek bir yanıt

Dijital kimlik, çevrim içi ortamlardaki temsilimdir. Kullanıcı adım buna örnektir. Ev adresimi ve telefon numaramı herkese açık profile yazmam.

• Dijital temsili açıkladım.
  • Bir kimlik bileşeni örneği verdim.
  • İki özel bilgi örneği belirttim.

Kelimeleri keşfet

Gizlilik

Kişisel bilgilerin kimlerle paylaşılacağını kontrol etme.

Mini görev

Kurgusal bir oyun hesabında paylaşılmaması gereken üç bilgi seç ve güvenli profil öner.

Açık adres, telefon ve okul bilgisi paylaşmam; takma ad kullanır ve gizlilik ayarlarını kontrol ederim.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Dijital ortamdaki gizlilik ve güvenlik risklerini belirler.
  • Bir duruma uygun koruma önlemini seçer ve gerekçelendirir.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Profil için hangi seçim daha uygundur?