Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf2. haftaBTY.5.1.2

Bilişim teknolojilerinin etkileri ve dijital sağlık

Bilişim teknolojilerinin yararlarını ve olası zararlarını günlük örneklerle değerlendirmek; güvenli ve dengeli kullanım alışkanlıkları geliştirmek.

Bireyden topluma teknoloji

Bir uygulama hayatı kolaylaştırırken yeni bir sorun çıkarabilir mi?

İşleri kolaylaştıran değişim

Dijital sistemlerle bilgi daha hızlı paylaşılabilir; aynı dosya üzerinde farklı yerlerden çalışılabilir. Bir kütüphane çok kişiye aynı anda kaynak sunabilir. Ancak hizmetten yararlanmak için gereken cihaz ve bağlantı herkesin elinde olmayabilir.

Yarar ve riski birlikte düşün

Bir teknolojiyi yalnız iyi veya kötü diye etiketlemek yerine hangi amaçla, kim tarafından ve nasıl kullanıldığına bak. Hızlı haberleşme yararlı olabilir; düşünmeden gönderilen yanlış bilgi ise hızla yayılabilir.

Empati ve erişim

Erişilebilir tasarım, farklı ihtiyaçları olan kişilerin katılımını kolaylaştırır. Büyük yazı, yeterli renk farkı ve videolarda altyazı yardımcı olabilir. Sorunu fark ettiğinde yalnız kendin için değil, farklı kullanıcılar için de çözüm düşün.

Dijital ödeve erişemeyen bir arkadaşın için nasıl bir çözüm önerirsin? Gerekçelendir.

İpucu: Cihaza erişim ile öğrenme hakkını birlikte düşün.

Örnek bir yanıt

Öğretmenle konuşup basılı çalışma veya okul cihazında uygun zaman seçeneği öneririm. Böylece cihazı olmayan arkadaş da aynı öğrenme çalışmasına katılabilir.

• Erişim sorununu belirttim.
  • Uygulanabilir bir seçenek sundum.
  • Katılımı nasıl desteklediğini açıkladım.

Teknolojiyle dengeli bir gün

Ekran sana mı yardım ediyor, yoksa gününü mü yönetiyor?

Araç mı, amaç mı?

Bilişim; öğrenmek, haberleşmek ve üretmek için yararlıdır. Ama bir iş için açtığın ekran, ardı ardına gelen bildirimlerle seni başka şeylere yöneltebilir. Kullanımın yararını yalnız süreyle değil, amacı ve günlük hayatına etkisiyle değerlendir.

Denge planı

Gününde ders, dinlenme, uyku, hareket ve yüz yüze sohbet için yer ayır. Başlamadan ne yapacağını belirle. İşin bittiğinde mola ver. Bildirimleri azaltmak ve cihazı yemek sırasında kenara koymak dikkatini korumana yardımcı olabilir.

Etkiyi gözle

Kullanımın dinlenmeni, arkadaşlıklarını veya sorumluluklarını aksatıp aksatmadığını gözle. Tek bir davranışa bakıp kendine bir hastalık etiketi koyma. Kontrol etmekte zorlanıyorsan güvendiğin bir yetişkinle birlikte daha uygulanabilir bir plan oluştur.

Teknolojinin bir yararını, dengesiz kullanımın bir olumsuz etkisini ve buna uygun çözümü yaz.

İpucu: Amaç → etki → çözüm sırasıyla düşün.

Örnek bir yanıt

Görüntülü görüşme uzaktaki yakınımla konuşmamı sağlar. Çok uzun süre ekran başında kalmak diğer işlerimi aksatabilir. İşimi planlar, tamamlayınca ara veririm.

• Somut bir yarar yazdım.
  • Somut bir olumsuz etki açıkladım.
  • Etkiye uygun bir çözüm önerdim.

Rahat ve güvenli çalışma alanı

Bir bilişim kâşifinin masasında neler olmalı?

Vücuduna uygun düzen

Ergonomi, kullanılan ortamı ve araçları insana uygun düzenlemektir. Otururken sırtını destekle, ayaklarını rahatça yere ya da uygun bir desteğe bas. Ekranı boynunu uzun süre eğmeden görebileceğin konuma getir.

Gözünü ve dikkatini dinlendir

Uzun süre aynı noktaya bakmak yerine düzenli aralar ver; uzağa bak, ayağa kalk ve pozisyon değiştir. Rahatsızlık hissediyorsan kullanmayı sürdürmek yerine yetişkine haber ver. Herkes için tek bir süre sayısı ezberlemektense ihtiyaçlarını fark et.

Elektrik ve fiziksel güvenlik

İçecekleri elektronik araçlardan uzak tut. Hasarlı kabloya, prize ya da cihazın içine müdahale etme. Kablolar geçiş yolunda olmamalıdır. Sınıfta cihazları öğretmeninin yönergesiyle kullan; bir arızayı kendin onarmaya çalışma.

Bilgisayar masasındaki iki riski ve her biri için bir önlemi açıkla.

İpucu: Biri oturma düzeni, diğeri fiziksel güvenlik olabilir.

Örnek bir yanıt

Ekran çok aşağıdaysa boynumu uzun süre eğebilirim; ekran konumunu uygun hâle getiririm. Masadaki içecek dökülebilir; cihazdan uzak tutarım.

• İki farklı risk belirttim.
  • Her riske uygun önlem yazdım.
  • Tehlikeli bir onarım önermedim.

Kelimeleri keşfet

Dijital sağlık

Dijital araçları beden ve ruh sağlığını gözeterek dengeli kullanma yaklaşımı.

Ekran süresi

Ekran karşısında geçirilen zaman; dinlenme ve diğer etkinliklerle dengelenmesi gerekir.

Ergonomi

Araçları vücudu zorlamayacak biçimde düzenleme ve kullanma.

Dijital göz yorgunluğu

Uzun süre ekrana bakınca gözlerde oluşabilen rahatsızlık; düzenli ara vermek yardımcı olur.

Bildirim yorgunluğu

Sık uyarıların dikkati dağıtıp kişiyi yorabilmesi.

Mini görev

Bir günlük ekran kullanımını çizelgeye dök; öğrenme, dinlenme ve hareket zamanlarını dengeli biçimde yeniden planla.

Ödev için 30 dakika ekran, ardından kısa hareket molası ve açık havada oyun için zaman ayırırım.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Farklı bilişim teknolojilerinin olumlu ve olumsuz yönlerini örneklerle çözümler.
  • Kullanım durumlarına uygun fiziksel güvenlik önlemlerini sınıflandırır.
  • Teknoloji kullanımının beden ve ruh sağlığına etkilerini kendi cümleleriyle açıklar.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Altyazı eklemek en çok hangi amaca hizmet eder?
2. Ödev bittikten sonra dengeyi koruyan seçim hangisi?
3. Hasarlı bir kablo gördüğünde ne yapmalısın?