Piksellerin renkli dünyası
Bir resmi çok büyütünce neden küçük kareler görürüz?
Görselin yapısı
Birçok dijital görsel, piksel denilen küçük renk noktalarından oluşur. Piksel sayısı, görselin ayrıntı kapasitesiyle ilgilidir. Küçük bir fotoğrafı büyütmek kayıp ayrıntıyı sihirli biçimde geri getirmez; görüntü bulanık veya kareli görünebilir.
Boyut ve biçim
Genişlik ve yükseklik görselin ölçülerini belirtir. Dosya boyutu ise saklamak için gereken alanı anlatır; bunlar aynı şey değildir. PNG ve JPEG sık kullanılan biçimlerdir. PNG saydamlık destekleyebilir; JPEG fotoğraflarda yaygındır ve sıkıştırırken ayrıntı kaybedebilir.
Doğru aracı seç
Çizim yapmak, fotoğraf kırpmak ve afiş hazırlamak farklı araçlar gerektirebilir. Program seçerken yapılacak işe, kullanılacak cihaza, çevrim dışı çalışmaya ve kayıt biçimlerine bak. En çok düğmesi olan program her zaman en uygun değildir.
Görsel ölçüsü ve dosya boyutunun farkını açıkla.
İpucu: Biri genişlik/yükseklik, diğeri depolama ile ilgilidir.
Örnek bir yanıt
800×600 piksel görselin ölçüsüdür. Dosyanın kapladığı KB veya MB ise depolama boyutudur. Aynı ölçüdeki iki görsel farklı sıkıştırma nedeniyle farklı alan kaplayabilir.
- Ölçüyü açıkladım.
- Depolama boyutunu ayırdım.
- Farkı bir örnekle gösterdim.
Kelimeleri keşfet
Görsel düzenleme
Bir resmin görünümünü değiştirme ve iyileştirme işlemleri.
Mini görev
Küçük bir görseli büyütünce ne olacağını tahmin et ve bir simge için uygun dosya biçimini seç.
Büyütünce pikseller belirginleşebilir. Saydam arka planlı simge için PNG seçebilirim.
Bu konuda neler öğreniyorum?
- Görselin temel özelliklerini tanır.
- Amacına uygun düzenleme aracını seçip arayüzünü kullanır.